Hur mäta fönster?

När det är dags att byta ut eller sätta in nya fönster i hemmet eller sommarstugan är det en bra idé att ta mått och mäta fönsterna. Men hur mäter man fönster egentligen? Det kan du läsa mer om på denna sida.

Mäta fönster enligt karmyttermått-metoden

Oavsett om du ska byta fönster själv eller anlita en hantverkare måste du ha koll på måtten. Du sparar både tid och pengar om du gör jobbet noggrant, så att det blir rätt mått från start. Det finns två sätt att mäta fönster på, karmyttermått och modulmått. Här kan du läsa mer om karmyttermått som är det vanligaste måttet hos e-handlare.

Steg 1 - Plocka fram tillbehören

Plocka fram de saker du behöver innan du börjar mäta och går vidare till punkterna nedan. Det är bra att ha framme:

  • Penna
  • Papper
  • Tumstock

Steg 2 - Lossa fodret

Om du har ett fönster som sitter kvar i väggen är det viktigt att lossa fodret så du ser karmen. Det är karmen som du ska mäta och därför är det viktigt att den är separerad från fodret.

Steg 3 - Dags för mätning

Ta fram tumstocken och mät från karm till karm. Anteckna mätningarna och sätt bredden först, följt av höjden. Det är viktigt att det är denna ordning så du får rätt fönster levererade.

Läs mer och lär dig mäta modulmått

Det finns i regel två sätt du kan använda dig av för att mäta fönster. Menta Fönster går igenom både karmyttermått och den andra metoden som kallas för modulmått. Ta för vana att ha båda dessa mått redo när du pratar med leverantören eller hantverkaren. Modulmått används ofta när ett nytt hus ska byggas medan karmyttermått är vanligast när du ska byta ut ett fönster.

5 steg för att mäta fönster

Om du känner att du vill ha ännu mer kött på benen gällande att mäta fönster så har Home Depot tagit fram en femstegs-guide som går igenom fönstermätning.

Ovanstående artikel från Home Depot är på engelska och du kan bland annat lära dig mer om:

  • Hur du mäter fönster diagonalt
  • Hur du mäter bredden och höjden
  • Hur du mäter fönsterskärmar