Vad är härdat glas?

Härdat glas är glas som tillverkats med snabb kylning. På engelska är benämningen ”tempered glass” vilket här lett till att många svenskar tror att det heter tempererat glas på svenska men så är alltså inte fallet.

3 snabba om härdat glas

  • Glaset innehåller mekaniska spänningar
  • Uppfyller höga säkerhetskrav
  • Glaset måste måttbeställas

Var används härdat glas?

Härdat glas används ofta i exempelvis busskurer, vissa av bilrutorna och i glas som finns att köpa. Materialet är populärt tack vare sin slitstyrka och att det tål mycket. Vissa kallar glaset för säkerhetsglas.

Kan jag skära och borra i härdat glas?

Det är inte rekommenderat att skära och borra i härdat glas då glaset kommer spricka. När väl glaset har spruckit går det i tusen bitar. Det är möjligt att måttbeställa härdat glas men var noga med måtten, då du inte ska skära i glaset efter härdningen.

Var kan jag köpa härdat glas?

Om du är ute efter härdat glas kan du kolla in utbudet hos dessa leverantörer.

Glasgiganten.se

Hos Glasgiganten kan du skräddarsy ditt härdade glas för att få precis de måtten du är ute efter. Kolla in utbudet och prisuppgifter hos Glasgiganten.se.

Glasnet.nu

Glasnet erbjuder både ”vanligt” härdat glas och härdat glas som är tonat. Välj mellan 5 olika tjocklekar på glaset (4, 6, 8, 10 och 12 mm). Här kommer du till Glasnets hemsida.

Glasexpress.se

Glasexpress har härdat glas i olika slipningar (med blank kant, matt kant och grovt slipad kant). Det finns möjlighet att skräddarsy måtten efter dina behov. Kolla in Glasexpress utbud här.

Fler glastyper