Fönsterhandtag & fönsterlås

Det är inte bara fönsterbeslag som du kommer behöva för att dina fönster ska bli så fina och praktiska som möjligt. Vill du öka tryggheten måste du också komplettera med fönsterhandtag och lås.

Fönsterhandtag och fönsterlås hittar du hos Specialbeslag. De har mångårig erfarenhet av specialartiklar, så som beslag, dörrknoppar och lås. I deras sortiment finner du klassiska spanjoletthandrag, men även praktiska draghandtag. Söker du efter lås till fönster har de flera modeller i sitt utbud. Botanisera bland kvalitativa stormkrokar, haspar och fönsterlåshakar.

Nedan kan du läsa mer om hur du väljer rätt handtag och vilka olika typer av fönsterlås som finns att välja mellan.

Välj rätt handtag till fönster

När du ska välja handtag till fönster finns det flera saker att ha koll på. Här nedan listar vi några olika alternativ på fönsterhandtag, så att du kan hitta de som passar dig bäst.

Låsbart fönsterhandtag

Ett låsbart fönsterhandtag är ett mycket enkelt och praktiskt sätt för dig att kombinera två funktioner i ett. Med ett låsbart fönsterhandtag kan du inte bara öppna och stänga fönstret för frisk luft, utan du kan också låsa det helt för att säkerställa god täthet eller för att minska inbrottsrisken.

Spanjoletthandtag

Spanjoletthandtag är egentligen detsamma som vilka andra fönsterhandtag som helst. Den främsta skillnaden är den mer gammaldags och antika designen som gör att spanjoletthandtag passar bäst i sekelskiftesbostäder. Något som också får dessa handtag att skilja sig från mängden är att de fungerar lika bra till fönster som till altandörren eller verandan.


Olika typer av lås till fönster

Fönsterlås är främst framtagna för att minska risken för inbrott och samtidigt göra dina fönster tryggare och tätare. Här nedan får du tips på olika typer av lås till fönster så att du kan göra rätt val för just dig.

Fönsterlås för inåtgående och utåtgående fönster

Fönsterlåsens design kan variera en hel del beroende på om det är ett ingående eller utgående fönster du har. Det som är gemensamt för fönsterlås för inåtgående fönster och fönsterlås för utåtgående fönster är att låsen alltid sitter på insidan och främst regleras med hjälp av en nyckel.

Fönsterhasp & fönstervred

Både fönsterhasp och fönstervred är relativt gamla lösningar som används för att låsa ett fönster. Vreden eller haspen fästs på fönstrets insida och kan enkelt lyftas på och av, beroende på om du vill ha fönstret låst eller öppet. Dessa är dock sällan lämpliga som inbrottsskydd, utan passar mer för snabba vädringslösningar.


5 tips när du ska köpa fönsterhandtag och fönsterlås

När du ska köpa fönsterhandtag och fönsterlås är det viktigt att det blir rätt. Därför kan dessa smarta tips komma till stor användning. Här nedan listar vi fem experttips som gör det enklare för dig att göra ett bra val.

  1. Ha koll på vad det är för typ av fönster du har. Är de inåtgående, utåtgående eller vinklade? Detta kommer att vara avgörande för vilka handtag du ska välja.
  2. Vill du vara säker på att låset är anpassat till just fönster ska du välja ett lås i klass A eller klass B. Läs mer om de olika säkerhetsklasserna hos SBSC.
  3. Fönsterlås med nyckel är bra och trygga, men nyckeln kan också komma bort, vilket gör fönsterna opraktiska om ni behöver utrymma.
  4. Du behöver inte investera i lås på alla fönster. Köp bara lås och handtag till de fönster som du faktiskt öppnar, så minskar du kostnaderna.
  5. Idag finns fönsterlås och fönsterhandtag i alla möjliga stilar. Hitta en design som passar din bostads karaktär och din personliga inredningsstil.