Fönsterbeslag

Med rätt fönsterbeslag kan du få till de där fina detaljerna som gör att ditt hem skiljer sig från andra. På den här sidan kommer du få läsa mer om olika typer av beslag, samt få information om hur du rengör beslag på bästa sätt och vilka som lämpar sig för ingående eller utgående fönster.

Vad är beslag till fönster?

Det finns flera anledningar till varför du ska ha beslag till fönster i ditt hem. Fönsterbeslagens uppgift är bland annat att göra det möjligt för dig att öppna och stänga fönstret, men de är också till för att säkerställa en god täthet, samt för att förhindra inbrott. Här är det handtaget som är av störst värde, eftersom detta styr hela funktionen. Läs om standarder och riktlinjer för kvalitet, brand- och nödutrymning för lås och beslag hos Svenska Institutet för Standarder.

Var kan jag hitta fönsterbeslag?

Idag kan du hitta fönsterbeslag i både inredningsbutiker såväl som i bygghandeln. Det finns även mängder med nätbutiker och återförsäljare online. Här nedan tipsar vi om två företag som du kan använda dig av när du vill hitta fina och hållbara fönsterbeslag.

Specialbeslag

Specialbeslag erbjuder mängder med fönsterbeslag för både ingående och utgående fönster. Beslagen kommer i olika ytbehandlingar och former, vilket innebär att det finns något som passar alla.

Hos Specialbeslag kan du dessutom beställa hem beslagen direkt på nätet med en mycket snabb leveranstid på 1–2 dagar. I utbudet hittar du även ett flertal gardinomslag, såväl som stormkrokar och moderna fönsterlås. Tycker du det är svårt att välja beslag till fönster på nätet kan du alltid besöka deras fysiska butik.

Sekelskifte

Sekelskifte säljer gamla fönsterbeslag i fin sekelskiftesstil. Här hittar du beslag som passar nya såväl som äldre hem i gammaldags tappning. Många av beslagen är dessutom tillverkade i nickel eller mässing, för att du ska få den högsta möjliga kvaliteten. Utöver antika lås och beslag hittar du även många andra inredningsföremål som du kan använda om du vill inreda i sekelskiftesstil. Butiken är dessutom känd för sina mycket snabba leveranser över hela Sverige.

Vädringsbeslag för inåtgående och utåtgående fönster

Ibland kan du behöva komplettera dina fönster med vädringsbeslag för inåtgående fönster eller vädringsbeslag för utåtgående fönster. Med hjälp av dessa blir det betydligt enklare och smidigare för dig att släppa in frisk luft, utan att du behöver ställa upp hela fönstret. Hos Specialbeslag hittar du vädringsbeslag som med fördel kombineras med vanliga fönsterbeslag. Observera att du behöver välja beslag som passar för den öppning dina fönster har, så se till att du är noga i ditt val.


Rengöra fönsterbeslag – Steg för steg

För att dina beslag ska vara riktigt fina är det viktigt att du rengör dem med jämna mellanrum. Att rengöra fönsterbeslag är oftast väldigt enkelt, men vilken metod du ska använda beror på vad det är för typ av material, samt vad det är för smuts som du vill få bort. Här nedan listar vi de bästa rengöringstipsen.

Du behöver:

  • Stålborste för att bli av med eventuell rost som satt sig på beslagen.
  • Kristallsåpa om du behöver bli av med gammal färg.

Så här gör du:

Börja med att koka upp vatten i en kastrull och häll ner två matskedar kristallsåpa. Därefter kokar du dina beslag. Detta får eventuella färgrester att släppa eller mjukna, så att du enkelt kan pilla bort dem med en kniv. Har beslagen rost på sig kan du först borsta med en stålborste. Torka noga efteråt.